top of page

Gerovassiliou Estate

Op slechts 25 kilometer van Thessaloniki bevindt zich de Ktima Gerovassiliou wijngaard. Een echte familiewijngaard. In 1981 besloot Vangelis Gerovassiliou om de familiewijngaard nieuw leven in te blazen samen met zijn vrouw Sonia Tziola-Gerovassiliou. De drijfveer voor deze renovatie? De liefde, passie, kennis en ervaring voor fijne wijnen. Deze liefde en passie is zelfs zo groot dat nu ook de kinderen van Vangalis en Sonia, de tweede generatie, na het afronden van hun studie zijn gaan werken in het familiebedrijf. Met hun nieuwe kennis en frisse ideeën produceren ze samen wijnen van hoge kwaliteit met kenmerkende eigenschappen van de prachtige omgeving. Inmiddels wordt er 56 hectare beplant met diverse soorten witte en rode druiven. Het klimaat van het gebied gekenmerkt zich als mediterraan met milde winters en warme tot koele zomers die zijn getemperd door de zeebries. De grond is rijk aan zeefossielen, overwegend zanderig met enkele kleisubstraten en kalkrotsen. De wijnen worden in heel Griekenland geroemd en behoren tot het hogere segment.

gerovas15-0308.jpg
3766-1.jpg

Biblia Chora Estate

Ktima Biblia Chora ligt op de zuidelijke hellingen van de berg Pangeon in Kavala, slechts 100 km ten oosten van Thessaloniki. Vassilis Gerovassiliou, die we kennen van wijnhuis Gerovassiliou, breidde zijn imperium uit door een samenwerking aan te gaan met Vassilis Tsaktsarlis. De wijngaard strekt zich momenteel uit over 118 hectare op een hoogte van 300-420 meter. De grond is rotsachtig en kaal met kalksteen en klei en heeft een goede afwatering. De koele bries van de Egeïsche Zee en de berg Pangeon zijn sleutelfactoren bij de productie van Biblia Chora’s Premium-wijnen.

Thymiopoulos Estate

De familie Thymiopoulos is al eeuwenlang actief in de agrarische sector en de wijnbouw, maar verkocht eerder vooral alleen de druiven. Totdat Apostolos Thymiopoulos de boerderij in de Nemea regio omtoverde tot een wijnhuis. Apostolos wordt gekscherend de ‘The Greek Godfather of Xin’ genoemd door vinologen: hij heeft 23 hectare grond beplant met uitsluitend één druifsoort: Xinomavro. Mede dankzij duurzame technieken en de manier waarop hij onderneemt (hij laat de natuur haar gang gaan op zijn wijnvelden en vraagt kennissen uit zijn dorp om deze te onderhouden) worden zijn wijnen een ongelooflijk succes. Met de komst van zijn eerste wijn in 2005, ‘Earth and Sky’, kreeg het wijnhuis internationale erkenning.
 

Thymiopoulos estate wijnhuis.jpeg
Pexel wijngaard.jpg

Tselepos Estate

‘Goede wijnen worden geproduceerd in de wijnmakerij, maar geweldige wijnen worden gemaakt in de wijngaard’, het motto van Yiannis Tselepos. In 1989 hadden Yiannis en Amalia de ambitie om iets nieuws te creëren op het gebied van Griekse wijnen. Met slechts hun visie en de liefde voor wijn, zijn ze gestart. Met succes, want Tselepos Estate bestaat inmiddels uit ruim 650 hectare grond en wel drie verschillende locaties. De eerste wijngaard is te vinden op de historische berg Parnonas op 750 meter hoogte, de tweede wijnmakerij is gevestigd op het prachtige Santorini en de derde locatie is in het gebied van Koutsi, Nemea. Daar zorgen 50 jaar oude wijnstokken en de hoogte van 380 meter voor smaakvolle en intense wijnen.

Sigalas Estate

Onder het kritisch oog van Paris Sigalas levert Domaine Sigalas al tientallen jaren wijnen van topkwaliteit. Niet voor niets zijn het wijnen van Santorini. Daar in de zanderige bodem met vulkanische as krijgen de druiven vele zonuren, afgewisseld met een aangename verkoeling door de vochtige zeelucht. Sigalas maakt gebruik van een unieke wijnbouwmethode. Dit zorgt voor een kleinere oogst, maar de druiven die geoogst worden zijn van topkwaliteit.

pexels-maria-orlova-4946876.jpg - lijkt santorini.jpg
La tour melas.JPG

Domaine La Tour Melas

Toen Kyros Melas in Zürich had geproefd van Chateau La Fleur durfde hij de weddenschap aan: hij zou in Griekenland een wijn kunnen produceren die minstens zo goed zou zijn. Hij begon de beplanting vlakbij het dorpje Achinos in Centraal-Griekenland. In een streek zonder traditie van wijnmaken. In zijn ogen vreemd. Want het terroir, de helling en het fantastische klimaat en de nabijheid van de Egeïsche Zee, met avondbries om de wijnstokken te koelen, creëren het ideale microklimaat voor een wijngaard. Inmiddels produceert het wijnhuis de betere rosés en rode wijnen en groeit het assortiment. Mocht je ooit in de buurt zijn, dan is een bezoekje zeker de moeite waard! Het wijnhuis is een waar agriturismo waar je in een van de 14 lodges kunt verblijven.

Gaia Estate

De reislustige en leergierige Yiannis Paraskevopoulos en Leon Karatsalos richtten in 1994 Gaia wijnen op. Hun doel is om iedere wijnliefhebber wereldwijd te voorzien van de beste wijnen van Griekse bodem. Om dit te doen ontwikkelden zij wijnhuizen in de meest prominente wijnbouw regio’s van Griekenland: Santorini en Nemea. Op het eiland Santorini ligt de wijnmakerij vlak naast het strand in een prachtig industrieel gebouw uit 1900 waar vroeger cherrytomaten omgetoverd werden tot tomatenpuree. Nu is het gebouw een mix van de oude kenmerken van vroeger – en de nieuwe moderne high-tech apparatuur om verrukkelijke wijnen te maken. De wijnmakerij in Nemea ligt in het hart van de wijngaard in Koutsi op een hoogte van zo’n 550 meter. Boven op de berg. Met uitzicht op de mooie vlaktes van Nemea en de vallei van de Asopos rivier.

Gaia Santorini estate.png
bottom of page